2011. márc. 16.

Phuket Vegetáriánus Fesztivál

Minden évben egy héten keresztül, tébolyult izgalom lesz úrrá Phuketen. Az időpont mindig igazodik a kínai naptár szerinti kilencedik holdhónaphoz. Idén, azaz 2011-ben, szeptember 27-e és október 5-e közé esik. A részletes program megtalálható a fesztivál hivatalos oldalán. A Vegetáriánus fesztivált egész Thaiföldön ünneplik, de legelevenebben Phuketen él ez a tradíció, ahol annak idején elindult.


Ezekben a napokban mind a kínaiak, mind a thaiok (akik buddhista vallásuk ellenére taoista hagyományokat követnek) is részt vesznek az ünnepségeken , 9 napig szigorú vegetáriánus diétát tartanak, nem isznak alkoholt, nem esznek húst és tejterméket (de pl. hagymát, fokhagymát sem fogyasztanak), többek közt tartózkodnak a szextől, a veszekedéstől, a hazugságtól, a lopástól, állatok megöléstől, a szerencsejátéktól illetve jó tetteket hajtanak végbe és számos módon fejezik ki hódolatukat isteneiknek. Mindezt testi és lelki megtisztulásuk érdekében  Öltözetüket illetően pedig - a médiumokat kivéve - ez idő alatt csak fehér színű ruhadarabokat viselnek. Gyászoló, állapotos vagy menstruáló nő nem vehet részt a szertartásokon.


Bár a fesztivál elkerüli a strandok és szállodák környékét, mégis mindenkit arra biztatok, hogy ha ebben az időszakban Phuket-en tartózkodik, feltétlen vegye ki részét az ünneplésből. Persze "csak nézőként" :)

Fülsiketítő tűzijáték, dobok, színes zászlók, szalagok és virágok, a kínai gyógynövények csípős szaga, és transzba esett férfiak és nők körmenete, testükön és kilyuggatott arcukon tárgyak sokasága... Olyan változatos és bizarr megoldásokkal, mint a kard, háztartási eszközök vagy akár egy kerékpár (!) vagy egy zöldség ... Íme, ez a Phuket-i Vegetáriánus Fesztivál!


De, elég a szenzációhajhászásból! Aki szeret elborzadni, az százával találhat képeket a neten. Főleg, hogy az utóbbi években szerintem megindult egyfajta egészségtelen versengés a résztvevők közt, hogy ki kerüljön az újságok címlapjára. És ötletben bizony nincs hiány...









 Na jó még egyet :)


De azt közelről :)


... ilyenkor nem is tudom mit gondoljak magamról...

A fesztivál avagy a helyi Hokkien kínai nyelvjárásban "jia chai" története az 1800-as évek elejéig nyúlik vissza, és a történet helyszíne a phuket-i Kathu település. Ekkor még mindent dzsungel vett körül, és gyakoriak voltak a lázas megbetegedések. Egy  kínai színi társulat érkezett a városba, hogy szórakoztassa az ott nagy számban élő kínai ónbányászokat.A művészek már jó néhány hónapja Phuketen éltek, amikor járvány tört ki és az előadókat is megfertőzte. A társulat vezetőjének eszébe jutott, hogy thaiföldi tartózkodásuk során elfeledtek megtartani egy ceremóniát, melyet otthon a kilenc Istencsászár (Kiew Ong Tai Teh és Yok Ong Sone Teh) tiszteletére szoktak tartani - úgy vélték az istenek emiatt büntették őket a betegséggel. A társulat tagjai az istenek kiengesztelésére szigorú vegetáriánus diétába kezdtek, imádkoztak és különböző szertartásokat tartottak, végül mindannyian meggyógyultak . 


Csodálatos gyógyulásuknak hamar híre ment, és az emberek el kezdték kérdezgetni, mi volt e gyors felépülés titka. A válasz: rituális vegetarianizmus és az ezzel járó ceremóniák. Az ott élők felkarolták a módszert, és azóta minden évben a kilencedik holdhónap első éjszakájától kilenc napon át tart a fesztivál, azzal a reménnyel, hogy ez szerencsét hoz mind az egyének, mind a közönség számára. 


A fesztivál előtti napon, hat helyszínen, hat kínai templomban óriás póznákat állítanak fel, hogy a meghívott istenek ezen keresztül tudjanak lejutni hozzájuk. Éjfélkor kilenc lampion meggyújtásával kezdődik az ünnepség. Hajnalban már javában tartanak a szertartások, a hívek a feldíszített templomokban rituális szertartásokat tartanak, imádkoznak, áldozatokat mutatnak be az isteneiknek. Ez a szolid ünneplés. Azonban vannak médiumok, melyeket Ma Song-nak (magyarul elragadtatott lovaknak) neveznek, akik önsanyargatással spirituális megtisztulást és jó szerencsét hoznak az egész közösségnek. 
 
Hívők, akiket kiválasztottak az istenek, és hitük szerint képesek arra, hogy hipnotikus állapotba kerüljenek és átadják testüket az őket uraló istenségnek. Ilyenkor jellemzően rázzák a fejüket, megváltozott hangon beszélnek, tekintetükön is látszik, hogy valamiféle „más állapotba” kerültek. A ceremóniák során az isteneik megvédik őket a fájdalomtól és a súlyos sérülésektől.  




Egy biztos, az önmaguknak okozott fájdalmakat csak transzállapotba kerülve lehet elviselni. Átszúrt arccal vagy nyelvvel vonulnak át a városon, miközben áldásokat osztanak a házak és üzletek tulajdonosaira, akik rendszerint oltárokat állítanak az épületek bejárataihoz. Ezen kívül néhányuk egyes ceremóniák során forró olajban fürdéssel, forró parázson járással, pengékből álló létrán mászással demonstrálják hitüket, illetve istenük erejét. 


Az eseményeket hangos dobpergés és mérhetetlen mennyiségű petárda zaja kíséri. Cél, hogy minél hangosabbak legyenek, távol tartva ezzel a gonosz szellemeket. A hangorkán a kilencedik, azaz utolsó estén éri el csúcspontját, amikor a résztvevő médiumok és kísérőik petárda esőben vonulnak végig a városon, majd visszaküldik az isteneket az égbe.

 

A médiumok, a hívők szerint képesek gyógyításra is. Hitük szerint, ha a médium a zászlóját valakinek a feje fölött elhúzza, azzal az illető balszerencséje, pech sorozata, vagy az esetlegesen rajta ülő átok megszűnik.


A rendezvény legmegnyugtatóbb része az elmaradhatatlan szépségkirálynő választás :)


És megnyugtató továbbra az is, hogy nem mindenki a fájdalmas, hangos és exhibicionista utat választja. Miután elhalad a zajos tömeg és az őket kísérő média, egy hófehér hajú, vénséges bácsika fehér ruhában csendes meditációba kezd, miközben meggyújtja a füstölőket az általa készített oltáron...

Végezetül, bár a rendezvényen szívesen látják a külföldieket, az végeredményben nem nekik és nem róluk szól. A fesztivál mai napig szerves része a phuketi lakosok életének és a helyi kultúrának. Az itt lakók hisznek abban, hogy a kilenc napos testi-lelki megtisztulás során megszabadulnak bűneiktől és megalapozzák szerencséjüket a következő évre.

2011. márc. 3.

Thaiföld adatokkal II.


Thaiföld éghajlata: trópusi monszun.
Évszakok: 3 van belőlük, a száraz, az esős és a hideg. Ahol csak olvasom, mindenhol máskorra teszik ezek kezdetét és végét. Ami biztosnak tűnik: északon jobban elkülönülnek az évszakok, Chiang Mai-ban lehetséges akár 10 fok is a hideg évszakban. 
Délen pedig mindig meleg van. Phuket szigetén két évszak van, az esős és a száraz. Október és április között tapasztaltuk az itteni időjárást: a hőmérséklet napközben nemigen ment 25 fok alá, akkor sem, ha esett, és december közepéig  minden nap leszakadt az ég. Januárban már ritkultak az esők, volt 1-3 nap szünet is köztük, és néha csak éjjel esett. Február közepe felé már észrevehetően csökkent a páratartalom (= megszáradtak a ruhák mosás után). Márciusban volt 40 fok is, és hetekig nem esett egy csepp sem. (Ekkor szépen kivirágzott a bougainvillea a kertben, aki tudvalevő jól tűri, mi több, szereti a szárazságot és a perzselő napot.) Március vége felé jött meg újra az eső. (És kimosta szegény bougainnvilleát: úgy ahogy volt, egy reggelre virágostul, tövestül kifordult a felázott földből.)
Thaiföldön, amerre mi jártunk, nem hűl le a levegő számottevően, amikor esik. Finom, meleg eső hull az égből, és isteni kiállni alá. Fél perc alatt bőrig ázol a jó puha vízben és csodás érzés, ahogy ömlik az arcodon, a hajadon! De nem úgy esik ám, mint itthon! Nincs az a felhőszakadás, ami a trópusi esőnek nyomába ér víztömegben, intenzitásban!

A sok csapadék miatt a páratartalom általában 85% körül vagy afölött mozog.
Ennek a magas páratartalomnak (is) köszönhetően itt aztán tetten érheted az enyészetet! Egy lakat (nem tuto :D) átlagos élettartama 2 hét, a kerítésfestésé 3 hónap, a fa gerendázaté… Az attól függ, hogy csak az eső és pára eszi, vagy egyéb, szájjal és fejlett rágószervvel rendelkező, láthatatlan, ám annál nagyobb zajt keltő Éjszakai Lények is besegítenek-e.

Itt nem kell hosszútávra tervezned a homlokzatfestést sem, és a téglákon is spórolhatsz, mert a fürdőszoba falát nem ildomos a mennyezetig felhúzni: nyugodtan hagyhatsz egy métert szabadon, hadd járjon ki-be a jó meleg trópusi levegő…! És a gekkók. Meg a varangyok… (Ja, nem. A varangyok, ők csak befelé jöttek. Kifelé úgy kellett kirakni őket.)


Földrajzi adottságai, csakúgy mint éghajlata, nagyon változatos: magas hegyek (hófödte nincs köztük, a legmagasabb az északon, Chiang Mai közelében található 2565 méteres Doi Inthanon), hosszan elnyúló dombságok, szélesen elterülő síkságok. No és, a gyönyörű és változatos tengerpartjai, öblei, strandjai, melyek olykor bármelyik idilli trópusi sziget szépségét lepipálják, máskor vadak és sziklásak, de számomra mindenkor igézőek.
A teljes földterület 60%-a művelés alatt áll, Thaiföld legjelentősebb mezőgazdasági terményei a rizs (Thaiföld a világ egyik legnagyobb rizstermelője és -exportőre), a kaucsuk és a tápióka.

 

Ezek közül Phuket-en a kaucsuk-termelés jelentős: sziget-szerte találunk nagy (és az alkonyat kezdetével valahogy baljóslatúan sűrű sötétre váló belsejű) kaucsuk-ültetvényeket. Ezek érdekessége, hogy amíg a kaucsukfa-csemeték megnőnek és csapolhatóvá válnak (kb. 10 év), addig a sorai között ananászt termesztenek. Így biztosítják az ültetvény rentabilitását addig is, amíg a befektetésből hasznot hoznak a fák.



Másik „érdekesség” a kaucsukkal kapcsolatban a burmai vendégmunkások „lakóparkja” ezen ültetvényeken… Csak kívülről láttuk, bemenni nem nagyon kívántunk. Tudod, a burmai vendégmunkások azok, akik begyűjtik az érett fák nedvét. A forróság idején általában éjszaka. Merthogy nappal a nagy melegben beszárad a fa nedve és nem folyik. Éjjel viszont vadásznak a kígyók…
Phuket-en több mint 40 kígyófaj él és vannak köztük szép számban mérgeskígyók is. Legveszélyesebbek a bambuszviperák és a kobrák. Helybéli tanácsadóinktól egyszerű és praktikus útmutatást kaptunk a kígyóveszélyre nézve: hogy mekkora a mérete, az nem számít. Ha színes és élénk árnyalatú, általában veszélytelen. Ha sötét árnyalatú és kevésbé színpompás, akkor reméljük, idejében észreveszed.

Nem kell viszont a tigrisektől tartanunk a szigeten. Még nincs száz esztendeje sem, hogy – csakúgy, mint az elefántok - szabadon kószáltak Phuket érintetlen dzsungelében, mára viszont eltűntek innen. Igaz viszont, hogy nem kell sokat mennünk észak felé, elég, ha éppen csak átkelünk a szigetet a szárazfölddel összekötő hídon, és máris történeteket hallhatunk arról, hogy az éjszakai kaucsuk-csapolás alatt hány munkás esik áldozatul éhes vagy kicsinyét védő tigris támadásának.


Thaiföld sokarcú ország, és ez nem csak a természeti adottságaira igaz. Míg a lakosság csaknem 60%-a mai is a mezőgazdaságból él (amint tette azt évszázadokon át), csúcstechnológiás gyárai ontják a szilikonchipeket a világ számára (Thaiföld ipari termelése GDP-jének 40%-át adja). Turistaövezeteiben, gyönyörű szigetein luxus szállodák sorakoznak és épülnek folyamatosan hihetetlen sebességgel, kielégítve az ideutazó minden rendű és rangú turisták minden rendű és rangú igényeit. (Az idegenforgalomra épülő szolgáltatási szektor a GDP több mint 50%-át adja Thaiföldön.)
S eközben az északi vidékeken a hegyi törzsek ma is ópiumot termelnek, és ha igen-igen nagy szerencséd van, még mindig találkozhatsz arrafelé hegyi remetével, a rémisztő külsejű magányos aszkéta szerzetessel…