2010. szept. 13.

Látogatás egy teknős neveldében

Szerintem a teknős azon kevés hüllő közé tartozik, melytől senki sem idegenkedik. Erről gondoskodott gyerekkorunk Teknőc Ernő hőse :)


Thaiföldön nagy hangsúlyt fektetnek a teknősök védelmére. Felnevelik az apró bébi teknősöket, hogy majd 1,5-2 éves korukban visszaengedjék őket a tengerbe. Általában hivatalos ceremónia keretében, Songkran idején (thai újév kezdete és a víz ünnepe áprilisban).

Több utazási iroda kínálatában szerepel egy teknős farm megtekintése, és bevallom jólesik sétálgatni a nagy betonmedencék körül, figyelgetve a páncélosokat, miközben lélekben felkészülünk egy elefánt szafarira, raftingolásra vagy Jeep kirándulásra. Mellesleg a belépőjegy megvásárlásával támogatjuk a fenti nemes kezdeményezést. Jelen beszámolóm helyszíne Phang-nga tartomány, Lam Kaen közelében.

Kisbuszunk még csak a bekötő útnál jár, de már itt feltűnnek a teknősökkel díszített lámpaoszlopok. Mármint fém teknősökkel.

Idegenvezetőnk néhány szót vált a sorompónál posztoló őrrel, aki kisvártatva átnyújtja belépőkártyáinkat. Kiakasztom magamra. Lássák, hogy nem idevalósi vagyok (ráadásul az angol helyesírásom is erősen kifogásolható :)


Bőbeszédű idegenvezetőnk bemutatja a farmot: Íme a teknős farm! És elégedett mosollyal tovább sétál. Én azért a helyében még hozzátettem volna, hogy : Találkozzunk félóra múlva a busznál! Vagy valami ilyesmit...


Végigsétálunk a nagy betonmedencék között és megcsodáljuk lakóikat. Nincs nagy mozgolódás. Gondoltam, hogy nem hasonlítok az etetést végző személyzetre. A következő medencében halak úszkálnak. Csökkentebb értelmük következtében ők már érdeklődve figyelik, mikor jön a kaja. Nem jön.


Van köztük közel méteres példány is. Ezeket vajon mikor engedik vissza a tengerbe?


Egy cica közeledik lassú léptekkel. Vajon megtanították neki, hogy nem bántjuk a halakat? Vagy már megundorodott a halaktól és ezért tűrik meg itt? A kisteknőst vajon megkóstolná-e? Állítólag 1:1000 az esélye ezeknek az állatoknak, hogy megérjék a felnőttkort a tojásból való kikelés után. Azért nevelgetik itt egyéves korukig, hogy megvédjék természetes ellenségeiktől, de vajon a macskákkal számoltak? Ilyen és hasonló érdekes gondolatok között lépkedek automatikusan...


Következő szekció: apró medencék tele korallokkal és Némo-kal.


Szerintem ezeket biztos nem engedik vissza, olyan mulatságosak. Jó elnézegetni őket, ahogy vidáman úszkálnak a csodálatos színű korallok között.



Mindent végigjártunk és egy bébiteknőst sem láttunk! Vajon hol rejtegetik őket? A tengerbiológusok nem akarják tovább rontani szegény teknőcök túlélési esélyeit???

A rövid itt tartózkodás sajnos ily rövid beszámolót szült :)

Nincsenek megjegyzések: