2011. jan. 6.

Wat Phra Nang Sang, egy legendákkal teli templom

Thalang központjának közelében fekszik Phuket legrégebbi temploma. Több, mint 500 éves. Többször elhajtottunk díszes kapuja előtt, de nem mentünk be körül nézni. Aztán csak eljött ez a pillanat is...



Kora délutáni forróság, sehol egy teremtett lélek. Szinte áll a levegő. Kissé meghökkentő a stílus, de feleségem rögtön "képben van". Íme egy nagyszerű példája annak, hogy fér meg egymás mellett a kínai és a thai vallás, illetve építészeti stílus. A homlokzaton a jól ismert kínai sárkány, az előtérbe belépve pedig egy oszlopokkal tagolt "kerengő"-be jutunk. Körben a fal mellett székek, padok és egy bőrszék :) Nem tudom kinek van fenntartva, de elővigyázatosságból inkább az egyik padot választom csendes elmélkedésemhez.


Bal kéz felől a több évszázados épület, jobbra pedig a modern, elhúzható üvegajtós kerengő bejárata. Megférnek egymás mellett a stílusok :)

Felmegyünk pár lépcsőn és belépünk az öreg szentélybe. Mindent ural a piros szín, a falakon mindenfelé festmények Phuket történelméből, a thai emberek életéről és helyet kaptak a kínai állatövi jegyeket bemutató képek is. A díszes oltár előtt néhány könyv és füzetecske elszórva, sajnos mind thai-ul van, ebből nem tudok meg sokat. A falakon a képeket már ellátták angol feliratokkal is, ezzel már ki tudjuk egészíteni csekély ismereteinket :) Meglep, hogy mennyi történet és legenda lengi körül ezt a helyet.

 
 

Az első a templom nevéhez és építésének körülményeihez kötődik. A templom neve ugyanis magyarul: "királynő által épített" és egy hercegnőről szól a történet. Ugye mennyire passzol a kettő? :)
Tehát a legenda szerint egy halálra ítélt hercegnő utolsó kívánsága az volt, hogy hadd tehessen egy zarándokutat a kivégzés előtt. Így jutott el Phuketre, és ezen a helyen kezdeményezte egy templom felépítését, ezzel is elősegítve a buddhizmus térhódítását. Kivégzésekor a vére fehérré változott, ezzel is bizonyítva ártatlanságát.


Aztán itt van a kincses-térkép legendája. Állítólag a burmai háború idején a támadók szentül hittek abban, hogy a felépült templom egy térképet rejt, ami hatalmas kincshez vezet. Hatalmas erőkkel támadták a helyet, de hála a két hősnőnek (Lady Chan és Lady Mook) kísérletük kudarcba fulladt. Mindez 1785-ben történt. Hősiességüknek emléket állító szobrot megtaláltuk az udvarban, illetve őket ábrázolják a közeli körforgalomban felállított szobrok is.


Van itt egy 50 éve meghalt monk múmiája is, ami szintén legenda marad számunkra, mivel nem tudtuk megnézni. Több épületben éppen restaurálás folyik, az udvaron glédában állnak az ideiglenesen kitelepített szobrok és bútorok. Semminek sem tudjuk hol lesz majd a helye , illetve ott marad-e? Kivéve ezt a fát :)


Bekukkantunk az egyik épületbe, ahol jómunkás emberek rohangálnak malteros vödrökkel, persze mezítláb, cipőjüket a bejárat előtt hagyva, ahogy az illik. A nagy felfordulás közepette is megmaradt egy kis oltár, ahol füstölőket gyújthatunk.


Szóval visszatérve a mumifikálódott monkra, állítólag semmilyen kezelést, eljárást nem végeztek rajta halála után, a teste mégis megmaradt. Halála előtt sokat koplalt és valami rejtélyes folyadékot iszogatott. Ez az összes infóm róla...

Végül a kézzelfogható bizonyíték, ami nem legenda, állíthatom. Az 1970-es években az egyik buddha szobor belsejéből előkerült egy ónból készült buddha fej, ami a legnagyobb a világon (mármint az ónból készült fejek közül). Továbbá harmonikaszerűen összehajtogatott képeket rejtett, melyeket a régi épületben állították ki és saját szemünkkel láthattuk.









A kincses-térkép és az állítólagos kincsek a mai napig nem kerültek elő, úgyhogy aki arra jár, járjon nyitott szemmel :)

Nincsenek megjegyzések: