2011. jan. 29.

Muszlimok Thaiföldön


A muzulmánok a legnagyobb vallási kisebbség Thaiföldön, ahogyan azt egy korábbi írásban már említettük. Leginkább a déli tartományokban - Narathiwat, Pattani, Yala és Satun területén jelentős a számuk.

Muszlim piac

A maláj félszigeten a 13. század során, az arab kereskedők hatására nőtt meg az iszlám befolyása. A legtöbb muzulmán vallású thai maláj származású, ami Thaiföld déli tartományainak és Malajziának közös kulturális örökségét is jelzi.

Lássuk, ma mit főztem?

A Thaiföldön élő thai muzulmánok 99%-a szunnita, egy százalékuk síita vallású, és valamennyien élvezik Őfelsége maximális támogatását, akitől pénzt kaptak például arra, hogy a Koránt thai nyelvre fordíthassák. A maximális elfogadás és tolerancia jeleként a muzulmánok legjelentősebb ünnepén, a Mohamed próféta születésnapjára rendezett éves eseménysorozaton hagyományosan a király, vagy annak képviselője elnököl. Sőt, Őfelsége nevezi ki a nagytekintélyű muszlim vallási vezetőt, a Chula Raja Montri-t, és az iszlám ügyek tanácsosait is. A kormány azt is előírja, hogy az állami támogatások egy részét mecsetek építésére és felújítására fordítsák.


Néhány déli tartományban - így Phuket szigetén is, ahol jelentős számú muszlim közösség él – az állami szektorban dolgozó muzulmánok számára a kormány által biztosított jog, hogy az iszlám szent napon, azaz pénteken csak fél napot dolgozzanak, valamint, a nagy vallási ünnepek idején egyáltalán nem kell dolgozniuk. Ezekben a tartományokban a családi és örökösödési perek esetén a tárgyalóteremben ott ül egy muzulmán vallású bíró, azaz Kádi, aki érvényesíti a Korán által előírt elvek érvényesüljenek az igazságszolgáltatásban. Mindezeken túlmenően, a kormány minden muzulmán munkavállalónak 4 hónapos fizetés nélküli szabadságot biztosít, hogy elvégezze a Hajj-t, azaz Mekkába zarándokoljon. (A Korán előírja Mohamed követőinek, hogy ahhoz, hogy a mennyországba jussanak, életük során legalább egyszer el kell zarándokolniuk Mekkába.)


Thaiföldön jelenleg körülbelül 2000 mecset van, ebből mintegy száz található a fővárosban, Bankokban. Phuket szigetére jellemző, hogy ott – az ott lakó jelentős számú muzulmán kisebbség számára – több a mecset, mint a wat (azaz buddhista templom). Ez ugyan a felületes szemlélőnek nem tűnik fel egyből, mert a wat-ok felépítésüknél fogva sokkal nagyobb területen helyezkednek el, és épületeik is díszesebbek a mecseteknél.

Lányok csadorban

A thai muszlimok vallásuk és hagyományuk fenntartásához, gyakorlásához az oktatásban is jelentős segítséget kapnak a thai állami vezetéstől. Mintegy 200 muzulmán iskola várja a tanulókat Thaiföld-szerte, ahol világi és vallási tanokat is oktatnak. Ezek jelentős anyagi támogatást kapnak a kormánytól.

Thai muszlimok
Jellemző, hogy ezen intézmények teljesen elkülönülten működnek a hagyományos thai iskoláktól: nemegyszer láttuk mi is, ahogyan a tanítás végeztével a legkülönbözőbb korú, színes csadoros lányok özönlenek ki iskolájuk kapuján, vagy a nyitott iskolabuszban utaznak hazafelé. Még a phuketi állatkertben tett látogatásunk alkalmával is találkoztunk egy népes csapattal, akikről valahogy azonnal tudtuk, hogy muszlimok…


A muszlimok egyébként nem csak az iskolákban különülnek el: saját lakónegyedeik vannak, melyben házaik némiképp jellegzetesen eltérnek a thai-okétól. Phuket-en szembetűnő volt számunkra, hogy a – a túlnyomóan thai-ok lakta városrészekhez képest, ahol egymást váltogatják az új vagy felújított, jó karban lévő, és a lepusztult otthonok – a muzulmán negyedekben szinte csak új és szépen gondozott házakat, kerteket láttunk. Ez persze adódhat abból, hogy – a nagyszámú muszlim közösség megtartó erejét és a turizmus biztosította egyedi lehetőségeket egyaránt kihasználandó – az északibb területekről a mai napig szívesen települnek Phuket-re a muzulmánok (is), akik így új építésű ingatlanokba költöznek.
Ám a vallásuk gyakorlásának, lakhelyüknek vagy iskolájuknak elkülönültsége általánosságban nem jelenti, hogy az emberek is elszigetelődnének egymástól: a piacokon egymás mellett árul a muszlim és a buddhista, és a buddhizmusra jellemző elfogadás a kis közösségek, nagy családok összetartó erejét is biztosítja.


Mindent egybevetve tehát, Thaiföldön a muszlim kisebbség (is) példaértékű teljes állami támogatást kap és élvez, hogy vallását szabadon gyakorolja, annak tanait szabad választása szerint tanulmányozza.

Nincsenek megjegyzések: