2010. aug. 11.

Wat Phra Thong, avagy a gyilkos Buddha

Thalang városban, Phuket várostól 20 km-re északra található ez a templom, melyet Phuket legrégebbi wat-jaként említenek. Történetéről nincsenek írásos emlékek, a számunkra bizarr történet szájhagyomány útján terjedt.


A délutáni órákban érkezünk, a nagy parkoló teljesen kihalt. Az udvaron, egy fa árnyékában fiatal monk üldögél. Egyéb életnek semmi nyoma a rekkenő hőségben. A legnagyobb épület őrzi azt a szobrot, mely állítólag több száz ember halálát okozta.


Íme a történet: Sok évszázaddal ezelőtt, amikor még Thalang volt e tartomány fővárosa, ezen a helyen egy nagy legelő állott. Ide szokták kihajtani állataikat a falusiak. Egy napon egy kisfiú is idehozta bivalyát. Sokáig keresgélt, hogy hová tudná kikötni az állatot, aztán sok bolyongás után, végül a folyó partján talált egy földből kiálló, sárral borított követ. Ehhez kötötte ki a bivalyt, majd hazament. Otthon hirtelen belázasodott, és meghalt. Édesapja kiment a bivalyért, és meglepődve tapasztalta, hogy a szegény pára is kimúlt.


Következő éjjelen egy álmot látott, miszerint a fia azért halt meg, mert a kikötésre szánt kő nem más, mint egy arany buddha fejdíszének a csúcsa. Másnap összecsődítette a rokonokat és elindultak, hogy végére járjanak ennek a dolognak. Szépen megtisztogatták a sárral bevont részt , és meglepődve tapasztalták, hogy valóban egy aranyszoborral van dolguk. Leborultak imádkozni, majd jelentették az esetet a kormányzónak. Ő elküldte saját embereit, hogy ássák ki a szobrot. Ez azonban meghiúsult, mivel kisvártatva lódarazsak jelentek meg, és megakadályozták a munkásokat a szobor kiásásában. Csak azokat támadták akik ástak, a többieket nem. Végül csak a fejet sikerült kiszabadítaniuk, és a kiásásra tett kísérletek is sorra csődöt mondtak. Ezek után a kormányzó elrendelte, hogy építsenek egy épületet a szobor köré, hogy megvédjék az embereket.


Évekkel később burmai katonák támadták meg Phuketet, mindenfelé fosztogattak és rabszolgákat gyűjtöttek. Szemet vetettek a szoborra is, és haza akarták vinni... Hát persze, hogy nem sikerült nekik. Ugyanis ásás közben hangyák lepték el őket és állítólag több száz embert halálra csipkedtek, mire sikerült nyakig kiásni a szobrot... Ekkorra megérkezett a felmentő sereg, és elűzte a burmaiakat.


Hamarosan egy monk érkezett a faluba, és meggyőzte a falusiakat, hogy a szobor köré építsenek egy kegyhelyet, imaházzal, monk szállással, stb...
A földből kiálló részt teljesen betakarták úgy, hogy egy buddha fejet és vállat formáztak gipszből és aranyból, ami tulajdonképpen ma is látható. Ezzel egyrészt megvédték az eredeti szobrot a lopástól vagy károsodástól, másrészt az embereket védik azoktól a szellemvilágból származó erőktől és a sötét, ősi bűbájtól, amelyet hitük szerint megtestesít.

Nincsenek megjegyzések: