2010. ápr. 27.

Racha Yai-sziget

Még egy egész napos, strandolós, sznorkelezős túra. Reggel fél 9-kor már ott toporogtunk a Chalong-i kikötőben, az utazási iroda fogadó helyiségében. Már megkaptam a sznorkel felszerelést és csendesen kortyolgatom a teámat. Megjelenik a túravezető. Már el is kereszteltem 'Brünhildának' :)
Termetes thai menyecske, aki a program ismertetése közben ellentmondást nem tűrő hangon sorolja, mit nem lehet megérinteni. Hosszú a lista...
 
 

 A 'thai' angolt egyébként is meg kell szokni, de ő még selypít is hozzá! Nem mindent értek, de ahogy rám néz az arckifejezésem elárulja, hogy én bizony semmit sem fogok megtapizni. 

Kortyolgatom a teát és fülelek. Mit mond? Shark (cápa) vagy sharp (éles)? Nem érintem meg egyiket sem, becsszóra.

 Kellően sikerült mindenkit betojatni a hosszú tilalmi listával. Mehetünk.

 Kisétálunk a kikötőbe és várjuk a buszt, ami kivisz a móló végére. Befut egy busznyi monk. Jé, nekik is szerveznek csoportos kirándulásokat?


Csodálatos a tenger, bár mintha ma egy kicsit hullámosabb lenne. Jön az elmaradhatatlan fotózkodás, a képeket a kirándulás végén meg lehet venni.

Beszállunk a 'speedboat'-ba és irány Racha Yai!


Persze kalandvágyó vérünk most sem hagyott nyugodni, megint a hajó orrában foglalunk helyet. Hibázni emberi dolog. Összeszorított fogakkal mosolygunk egymásra és a mellettünk helyet foglaló ausztrál családra. Az első közös program: együtt pattogunk az ülésen.

Szétzilálva érkezünk az első megállóhoz. Felszabadult és őszinte az örömünk, megúsztuk gerincbántalmak nélkül. Irány a víz, és nem fogni meg semmit. Kis öblöcske, kristálytiszta víz, halacskák, korallok. Szép.


 Hirtelen éles sikoly. Valaki biztos megfogott valamit :)
Gyorsan kihúzzák az ijedt delikvenst. Ez nem vicces, a fél karja tele van tízforintos nagyságú piros foltokkal.
A víz tényleg tele van apró medúzákkal, engem is megcsípnek néha-néha. Mozgásban kell lenni, akkor nem sodródnak hozzád.

Tovább a következő megállóhoz. Először óvatos kémlelés, itt is csapatostól rajzanak az apró medúzák. A megcsípett lány és néhány szimpatizáns a hajón marad. Én vállalom a csípéseket, zsupsz a vízbe. Ezt tényleg kár lett volna kihagyni. Itt sokkal színesebb az élővilág. Mindenféle színű hal és korall, kék tengeri csillagok. Csodás élmény. Közelben egy búvárokat szállító hajó. Egyszer azt is kipróbálom...


Kb. fél órát töltünk itt és indulunk tovább Patok bay-re. Hófehér homokos tengerpart, ragyogó kék a tenger. Elfoglaljuk a napozóágyakat, a hölgyek jégkrémet szopogatnak. Én sört.


Elérkezett az ebédidő, BBQ + saláta a közeli szálloda éttermében. A pálcikás rák nagyon guszta.
A távozó vendégek és az érkező pincér közötti időt kihasználva, vállalkozókedvű madarak csipegetik a maradékot az asztalon.


Vissza a partra, fürdőzés, fényképezés, lustálkodás... Mindenből egy kicsi.



 Figyelem a búvároktató köré sereglett újoncokat. Első merülésük a másfél méteres vízben, majd lassan kiúsznak az öböl széle felé, ahol már mélyebb a víz. Én is ilyen apró lépésekkel fogom kezdeni. Valamikor...

Fél 3 körül összeszedelőzködünk és irány a Korall-sziget. Itt is eltöltünk egy órácskát sznorkelezéssel egybekötve. Itt nem olyan mély a víz, jobban szemügyre lehet venni a tenger élővilágát. Cikáznak körülöttem a halak. Jópofák. Vajon melyiket nem szabad megérinteni? Kerülöm a kontaktust. Ők is.


Sajnos eltelt a nap, irány vissza a kikötőbe. A víz sokkal csendesebb, pattogásmentes a visszaút.
Kiszállunk a hajóból, megvesszük a reggel készült fényképeket, leadjuk a felszerelést és irány haza.

Felejthetetlen egy nap volt ez is.

2010. ápr. 20.

Öltözködés és vásárlás - 2. rész

Ami némi mosolygásra adhat okot, ha a jövő-menő őslakosokat figyeljük, az a lábbelik világa.


Ehhez tudnunk kell, hogy ebben az országban (csakúgy, mint számos más ázsiaiban) sok helyre nem illik belépni, kizárólag mezítláb.


Ilyen helyekre lépten-nyomon bukkanhatunk, mert a masszázsszalonok és a Wat-ok (csak hogy a két legfontosabbat említsem, amik úgyis utunkba kerülnek) ilyenek.



Nem illik továbbá a lakó- vagy munkatérbe cipővel lépni. A thaiok mezítláb járnak otthonaikban és a hivatalokban is. Olyan helyekre gondolok ez utóbbi esetében, ahol kevés vagy egyáltalán semennyi farang nem jár, valamint nem az a profiljuk, hogy ügyfelek/vásárlók egymásnak adják a kilincset. A bankokban, bevásárlóközpontokban, éttermekben, a bevándorlási hivatalban vagy a rendőrségen természetesen nem kell levetnünk a cipőnket (bár az ott dolgozók előfordulhat, hogy mezítláb vannak :-) ám tartsuk észben, ha vendégségbe megyünk, vagy ha csak egy exkluzív szabóságba lépünk is be, hogy lábbelinket legkésőbb az ajtóban (kívül!!!) levegyük. A thaiok számára nagy tiszteletlenség nem mezítláb lépni számukra fontos helyekre.


Hogy ez minél könnyebb legyen, itt általában papucsot hordanak. Ha nem így tennének, nem fordulna elő, hogy az autóúton fél pár papucsok között szlalomozunk, mert sosem esne le a motorosok lábbelije. :-)
Bár erre azért ne vegyünk mérget, mert - és itt jön a mosolygás - rendszeresen látni, hogy ha valakinek cipő van a lábán, az
1. három számmal nagyobbat hord;
2. letaposván a kérgét, papuccsá avanzsálja a (köröm)cipőt (!)...
Nyilván, hogy könnyebb legyen kilépni belőlük.Aztán olyat is láttam, bár ezt nem sikerült megfejtenem, milyen megfontolásból, hogy arasznyi lábacskából (tévedés ne essék, felnőtt emberhez tartozott!) 5 cm lelógott a papucs elején...
És kicsi lányok 5 cm-es rózsaszín, csillogó és csilingelő (!) papucskákban.
És meglett korú férfiak régimódi gumiszandálban, melynek első 6-8 centijében nincs láb...

Középre igazítás

A lábbelik világa itt tehát egy külön világ! Főleg, ha még azt is hozzáteszem, hogy vannak thaiok, akik nem tapossák le a cipők kérgét. Hogy ebben mi a hír? Nos az, hogy milyen cipők kérgét nem tapossák le... Ezt nem lehet elmondani. Amit ők cipő gyanánt a lábukra húznak. Ezért ide kell utazni. Ezt látni kell!


Összefoglalva, a Mit húzzak a lábamra? kérdéssel ne terheljük túl sem idegrendszerünket, sem bőröndünket indulás előtt. Az otthoni árak töredékéért (is) tudunk itt papucsot venni - és amekkora a kínálat, úgysem fogjuk tudni megállni :-). Ugyan nem fog minket évekig szolgálni, de az itt tartózkodásunkig biztosan kitart. És legalább nem sajnáljuk (annyira) kidobni, ha elkap bennünket a "futó nyári zápor", amit itt trópusi esőnek hívnak, és ami tökéletesen alkalmas tönkretenni a legjobb/kedvenc cipőnket (és így akár a nyaralásunkat is), amikor váratlanul a nyakunkba zúdul.
Ha pedig éppen a forró évszak van? Örülsz, ha még papucsot sem kell venned...


Éjszakai Piac

Piacon vásárolni jó! Az eladók többsége kedves, szívesen adnak kóstolót, ha valami kaját nem ismersz. Az árak pedig nevetségesen alacsonyak. Egy kiló banán 120 Ft, egy kiló mangó 180 Ft, 3 db ananász 120 Ft. Rengeteg zöldségféle, húsok, halak, stb. (de nem veszem el Farang feleség kenyerét :)

Három piac is van a közelünkben. Más-más napokon vannak nyitva, így felváltva járunk hol ide, hol oda.
Viszont a phuketi éjszakai piacon csak egyszer jártunk és talán utoljára...

Egyik thai ismerősünk hívott meg minket, hogy ott találkozzunk este. Rengeteg autó a környéken, még több motor és 'legesleg' több ember. Csupán pár órába tellett, mire sikerült egymásba futni...


Itt mindent árulnak. Módszeresen kezdtük végigjárni a sorokat kívülről-befelé. Pár perc nézelődés a standokon, pár perc nézelődés a ponyvák felett :) Bizony sokan megmosolyogták a görnyedten járó, nagy farangot aki, ha alkalma nyílt kiegyenesedni, a pányvák felett a fejét kidugva vizsgálgatta az eget. Ez persze csak elterelő hadművelet volt, igazából néha muszáj volt kinyújtóztatni a nyakamat...


Nem is tudom felidézni  árukat és az árakat, de egymást váltották a ruha-, a cipő-, a játék- és ékszerárusok.
Volt ott továbbá kalóz CD és DVD árus. A legújabb filmeket és zenéket szívbaj nélkül árulták 80-100 baht-ért. 

Kinéztem magamnak egy baseball sapit, 680 baht-ot (kb. 4000 Ft) kért érte az árus. Az túl sok. Nem kellett félteni: megtudtam, hogy elsőosztályú áru, a legújabb modell és nagyon alkalmi vétel, Billabong márka... Persze, tudom: ő pedig a hivatalos márkakereskedő. Végül 250 baht-ért odaadta.
Lassan átértünk a 'food' szekcióba. Máig nem felejtem el, amit ott láttam. Bár jól indult. Sült csirkét falatozgattam, meg sült krumplit meg valami tésztás sütit. Minden nagyon finom volt...

De jöttek a specialitások. Sült csótány. Sült pondrók, kukacok. Sült szöcske. Erre nem voltam felkészülve.


Akárcsak a kis rágcsálóra sem. De legalább ez nem volt megsütve...


Szóval mindent egybevetve: aki szereti a tömeget, a nyüzsgést, szeret piacon vásárolni és tud alkudozni, megbarátkozik a 'gagyi' kategóriával is, nem kétméteres, valamint messze elkerüli az étel specialitásokat áruló standokat, annak bátran ajánlom :)

2010. ápr. 17.

Phuketi Kagylómúzeum

Ebben a bejegyzésben a képeken lesz a hangsúly. Főszerepben a Kagylók!

A világ legértékesebb tengeri kagyló kollekciója! - így hirdeti magát a magánkézben(!) lévő múzeum. El is hiszem. Mostanában egyre több dologtól érzem magam elragadtatva. Valami felszálló ág? Na, mindegy...

 

Szóval le a kalappal a kiállításért felelős személyek előtt. Nagyon igényes a kivitelezés mind a múzeum mind a shop területén. Ugyanis két szintes az épület. Belépéskor rögtön a boltba jutunk, a múzeum pedig az alagsorban van. Már a lefelé vezető lépcső melletti fal is így néz ki :)


Nem vagyok tudós 'kagyló'-ügyileg, de elképzelhető, hogy a teljes populációt érintő kiállítással van dolgunk, ha jól emlékszem 200 bath fejében.
Van itt a 180 millió éves fosszíliától kezdve a 250 kg-os kagylón át minden. Hiába, a természet a legnagyobb alkotó a földön. Az a rengeteg forma és mintázat... De beszéljenek helyettem a képek.


 Kiskedvencem:

Mintha még a fényképen lévő indián nő is enyhén 'vágottszemű' lenne:


És, ha végignéztük a kiállítást, akkor garantált, hogy ugyanannyi vagy mégtöbb időt töltünk el a 'shop' részlegben. Mindenféle kagylót meg lehet vásárolni pár baht-tól a 75 ezer baht-osig. Kagylóból készült ékszerek, táskák, igazgyöngy nyakláncok... 

Nagyon keménynek kellett mutatkoznom feleségem előtt, hogy kézben tarthassam a vásárlásainkat. Bizony egy-egy ajándéktárgynál én is elgyengültem :)