2010. máj. 2.

Öltözködés és vásárlás - 3. rész

A múltkori cipő-sztorikat kiheverve a többi hordanivalóval - ami távolról sem irhát jelent ezen az égövön! - folytatom vásárlási és öltözködési tanácsadó kurzusomat. :-)))

A felsőruházatra érdemes némi gondot fordítani. Ez nem azt jelenti, hogy telepakoljuk a bőröndöt a kedvenc rongyainkkal. De kellemetlenségektől kíméljük meg magunkat, ha végiggondoljuk, hova is készülünk. A trópusokra. Valamint: milyen is itt az időjárás?
Arról errefelé senki sem beszél. Nincs miért, ugyanis.
Itt vagy nagyon meleg van, vagy marha meleg. Esetenként rohadt meleg. :-)

S a különbség csak annyi, hogy - amennyiben nem február vége-április eleje között tartózkodunk itt - gyakran esik. Az eső. A trópusi. Aminek két fajtája van: amikor még lehet autóval közlekedni, és amikor már nem...


Jó kis zuhék, 30 fok, s kilépünk a légkondis lakásból/kocsiból/szállodából a - szaunába!

Könnyű és szellős ruhadarabok viselése ajánlott, melyek esetenként könnyen száradnak :-), valamint védenek a naptól.
Igen bárhová is megyünk, ezt mindig tartsuk észben! : az egyenlítő közelében vagyunk, a trópusi nap süti a bőrünket, a fejünket, szemünket. Ezt ne becsüljük alá, bármennyire napimádók vagyunk és bármennyire edzett is a bőrünk! Sapka/kalap és napszemüveg nélkül ne induljunk sehova a nappali órákban, és gondoskodjunk a megfelelő napvédelemről is.
Rengeteg óvatlan turistával találkoztunk, akik már az első napokban "elintézték" a nyaralásukat: nők vastagon májfoltos, anyajegyes vállakkal, dekoltázzsal; férfiak vörösre égett fejjel és nyakkal, melyen a toka redői hófehéren virítanak... Szánalmas látvány.
Legsebezhetőbb a lábfejünk! Nagyon meg tud égni, sokszor csak másnapra jön elő, amikor már nem tudunk lábbelit húzni és bizony gyakran lábra állni sem tőle. És akkor már hiába csodálkozunk: soha nem szoktam leégni...!

Higgyünk inkább a szemünknek: az üzletekben nem lehet 30 faktor alatt naptejet kapni, és a legnagyobb választék az 50-esből van...
Nem látunk őslakost egy szál gatyában a tűző napon dolgozni, mint odahaza az útkarbantartók... (Csokibőrű thai barátnőnk hosszú nadrágban és könyékig érő ujjú pólóban nem volt hajlandó két percnél tovább a hajó orrában tartózkodni, mikor együtt kirándultunk. Félt, hogy megég a bőre.) Akkor mi várhat itt egy európai hypó-reklámra...?


Nos, ha mindez tudatosodott bennünk, tegyünk néhány alapdarabot - könnyű lennadrágot és -inget, vékony pamutpólót, szellős nyáriruhát - a kofferba. Túlzásba ne vigyük, hiszen itt úgyis meglepjük magunkat néhány szép darabbal.
A bevásárlóközpontokban, az útmenti árusoknál, de még a Wat-okban is hihetetlen színkavalkáddal várnak a kedvesebbnél kedvesebb mintájú pólók, ruhák, nadrágok, melyek, ha az árussal ügyesen alkudozunk és egyszerre több mindent is vásárolunk, az otthoni ár töredékéért vándorolnak át hozzánk.
Ha nem szeretünk vagy nincs kedvünk alkudni, akkor sem csinálunk rossz vásárt, különösen a hipermarketek akcióival. Itt már 79 bahtért (~480 Ft-ért) vehetünk női és gyermek pólókat, 200 baht (~1200 Ft) körül blúzokat, shortokat, még farmernadrágot is!

Másik lehetőség, ha olcsón akarunk vásárolni, a piacok. Itt azonban, készüljünk fel, KÖTELEZŐ alkudni. Különben meglehetősen rosszul fogjuk érezni magunkat, amikor rájövünk, hogy át lettünk dobva a palánkon.
Ezzel kapcsolatban Életem Párja részleteket is közöl az éjszakai piacról szóló korábbi írásában, így nem is ragoznám tovább.
Annyit azonban még fontosnak tartok megjegyezni, hogy a piacon vásárolt holmik minősége, khm... hát, hagy némi kívánni valót maga után. Már csak ezért is célszerű alkudni...


Aki viszont biztosra akar menni az ár/érték arányt tekintve, neki a wat-okat ajánlom!
Igen, mi is nagyon csodálkoztunk először, hogyan kerül a csizma az asztalra, vagyis esetünkben a piac a templomba. De aztán eszünkbe jutott, hogy Aki a kufárokat kiűzi a templomból, Ő nem errefelé lakik... És nyilván ezek az árusok nem azok a kufárok, tehát nézzük csak meg a dolgot közelebbről.
És igen! Klassz ruhák, remek pólók és nadrágok, szépséges strand-, selyem- és kasmírkendők, ajándékok, kütyük és mütyürök - mindez remek áron! És még a remekből is alkudhatunk! Vagy ha mi nem, majd az árus megteszi helyettünk! Ó, ez itt a shopping-mániások mekkája!!! :-)))


Szép holmikat, több alkalommal is ,és a legjobb árakon vásároltunk. És mint törzsvásárlókat, a Wat Chalong EGYHETES VÁSÁRRAL lepett meg minket!!! Ahol ugyan alkoholos italt (hűtött Singha sört) csak pult alól mértek, mert tilos azt a szent területen fogyasztani, de minden egyéb bőséggel kínálta magát.
Mindegyikőnk talált magának egy-két (több!) szép holmit itt, és az Itthoniak is el voltak ragadtatva az innen származó ajándékoktól!


Nincsenek megjegyzések: