2010. máj. 5.

Phuket Zoo 1. rész

Szebb napokat is láthatott ez a létesítmény. Ha jól tudom magánkézben van, és a tulajdonos keményen visszatarthatja a felújításra szánt pénzt. A kb. 3000 Ft-os belépő kicsit borsosnak tűnt és az egész állatkert merőben különbözik a általunk megszokottól (pl. Veszprém).

De ígérem nem leszek negatív, csak nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy milyen körülmények között tartják itt az állatokat..

A főbejáratnál egy harsány fickó fogad minket és kezünkbe nyomja az állatbemutatók időpontjait tartalmazó fecnit. Szó, mi szó a sétányokat és az út menti gyepeket szépen rendben tartják. Több helyütt aranyos kis szobrokat helyeztek el, ami ellensúlyozza a rideg betonketreceket.


 Lássuk először a 'madár park' részt. Igazi trópusi érzés. A ketrecek aranyos kis, kanyargós ösvények közt elszórva. Lenyűgözőek ezek a 'nagytestű' madarak: tukánok, papagájok, kakaduk.


Van amelyik érdeklődve figyel, van amelyik egyszerűen hátat fordít és van amelyik éppen szökési kísérletet hajt végre :) Sikerült rajtakapnunk két nimfa papagájt, amint éppen alagutat ásnak a ketrec aljában...


Folytatva utunkat, a krokodilok következnek. Számomra elég rusnya állatok, így nem is időzök itt sokat.


Odébb, néhány kígyó éppen a szokásos csendespihenőjét végzi, gyorsan kihasználom az alkalmat és megtapogatom őket. Fényképezkedni is lehet velük, de ezt inkább kihagyom. Tekeregjenek más nyaka körül.

Megint a krokodilok következnek. Éppen kezdődik a bemutató. Nosza, nézzük meg! Két erősen extravertált mutatványos húzza-vonja szerencsétlen állatokat a farkuknál fogva a 'pódiumra'. Megy a bohóckodás. Néhányan felállnak és elhagyják a nézőteret. Valamit tenni kell! A szpíker izgatott hangon közli, hogy a "fej a szájban" trükk következik. Drámai a helyzet. Komoly aggodalmát fejezi ki: lehet, hogy ma lesz a tréner utolsó előadása. Fel is készül rá rendesen. Ráfekszik a krokodil hátára, majd egy bottal bököget valami pontot kitátott szájának szájpadlásán. Szegény pára néhányszor öszecsattantja állkapcsait, majd megunja és nyitva hagyja...  Elérkezett az idő. Fej be, fej ki. Egy másodperc az egész. Hősünk életben maradt. Remélem, a többi bemutató színvonalasabb lesz...


Szétszéled a tömeg, mi is továbbállunk. Következnek a tigrisek. Egy láncravert, szomorú tekintetű tigrissel lehet fényképezkedni. Látszólag nagyon unja az egész felhajtást, de szerintünk inkább erősen be van kábítva...
Sorban állnak az emberek, szinte 'futószalagon' történik az egész. Leültetnek a tigris mellé, bottal böködik, hogy kitátsa a száját, katt... (mármint a fényképező), majd a helyszínen rögtön elő is hívják a képet egy professzionális fotónyomtató segítségével. És most kapaszkodjatok meg: a gondozó, aki bottal bökdösi az állatot, FÉLKEZŰ! Az ember azt gondolná, hogy a tigris egy józan pillanatában letépte az ürge kezét... Na, ez ám a hatásvadászat!



folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések: