2010. máj. 21.

Big Buddha

Ha nem is pályázik a világ legnagyobb ülő buddhája címre, a méretei akkor is lenyűgözőek. Ha a sziget déli részén járunk, mindenképp feltűnik a hegy tetején magasodó szobor. Mi is kocsiba pattantunk, hogy közelebbről is megvizsgálhassuk.

Mintegy öt kilométeres, kanyargós út vezet felfelé, mire elérjük a parkolót. Út közben megállunk ebédelni és azt hiszem csúcsot döntünk fizetéskor. Persze negatívat. Hármunknak leves+főétel+ital összesen 160 baht (kb. 1000 Ft). Bár egy szót sem beszéltek angolul, de volt angol nyelvű étlap, és a kaja roppant finom volt. 


 Még javában folyik az építkezés, de már megszentelt helyen járunk. A bejáratnál minden fedetlen vállú és térdű nőszemély kap kendőt, hogy takarja el ezeket a testrészeket :)


 Az egész komplexum adományokból épül fel, mindenfelé perselyek találhatóak. Önkéntesek árulnak különféle kegytárgyakat, monk ajándékcsomagokat. Az egész szobor fehér márványlapocskákból épül fel, és 100 baht ellenében lehet vásárolni ilyen lapot, melyre bármit írhatsz és azt azután beépítik a szoborba. Állítólag nagy szerencsét hoz. Mint az a több száz vagy ezer csengettyű, melyet szintén megvásárlás után helyeznek ki.


Aztán van itt kámforos kenőcs, amit a monkok készítenek. Ez eszméletlenül jó és hatékony. Fejfájást és izomfájdalmat játszi könnyedséggel szüntet meg.


 Felsétálunk a 78 lépcsőfokon (nem én számoltam meg:) a szoborig. Thai nevén a Phraputthamingmongkol Eaknakakiri-ig. Szabad fordításban: olyan nagyszerűen nagy, mint maga a szerkezet. Hmmm? Tanulmányoznom kell még ezt a kultúrát!

Valóban, a szobor 45 méter magas, és 25 méter átmérőjű alapzaton áll. Azt írják ,hogy a szemek behelyezése decemberben várható. Gondolom ez lesz a végső munkálat...


A 'kisebbik' szobor már láthatóan elkészült, ez csak 12 méteres, és ragyogó hátteret ad a fényképezkedéshez. 


Távolabb munkások csoportja töpreng a további munkafázisokon. Elnézem őket, ahogy dolgozgatnak, vidáman csipkelődnek egymással, akár a gyerekek :) Éppen hordóvárat építenek...


 Magányos társuk eközben elmélyülten dolgozik.


A szobor belsejében még sok a tennivaló, de adományt már itt is gyűjtenek :)


Csodálatos a panoráma és a gong biztosan azt jelzi, hogy kész az ebéd.


Mindenfelé, mindenféle szobor, csak arra várnak, hogy helyükre kerüljenek. 










Ide vissza kell jönni, ha egyszer elkészül.... Ilyesmi látvány kell, hogy fogadjon:


Nincsenek megjegyzések: