2010. máj. 16.

Majom templom

Krabi-ból hazafelé, félúton található egy több száz éves buddhista szentély (Wat Tham Suwannakuha), melyet egy természetes mészkőbarlangban  alakítottak ki. Zárás előtt nem sokkal érkezünk. Dióhéjban: kevés turista, rengeteg majom és kosz.




Háttérben néhány bódé. Banánt és egyéb majomcsemegét árulnak. Elmés! A turisták felvásárolják a készleteket és megetetik a majmokkal, akik türelmesen várják a kaját. A türelmetlenebbek pedig lopnak a standokról :)












 









Némelyik makákó a pofazacskójában készletezi el a finom falatokat:




 A bejáratnál tábla figyelmeztet: ne fogyasszunk whisky-t vagy ne kínáljuk meg a majmokat? Nyelvtudás hiányában nem egyértelmű.


Nem hoztunk magunkkal alkoholt, de van nálunk két banán, ami gyorsan elfogy. Ezután gyorsan csökken népszerűségi mutatónk a majmok körében, kivéve egy kölyökmajmot, aki kitartóan igyekszik felmászni feleségem lábán. Pedig az nem sárga és görbe. Amott meg megy az önfeledt hancúrozás, mókázás...



Néhányan csendesen iszogatnak és van aki mélyebben a kút fenekére néz.




 A barlang bejáratánál jelképes (20 baht) belépőjegyet szednek. Az első barlang kb. 40-50 méter hosszú lehet és tele van szobrokkal, köztük egy 15 méteres fekvő buddhával. Mögötte lépcsőkön lehet felmenni egy kis szentélyhez. A kíváncsi macska is a tárlat része.




Van itt továbbá egy nagy 'Chedi' (síremlék) a 160 évvel ezelőtt élt kormányzócsalád csontjaival, akik felépítették ezt a szentélyt a barlangban.
















Aztán itt vannak a napok buddhái. Hétfő Buddha, kedd Buddha, és így tovább. Attól függően, hogy milyen napon születtél. Ez hasonló lehet a katolikus védőszentekhez. Jósoltatni is lehet egy elektromos 'szerencsekerékkel' :)




Egy lépcsőn lehet  felmenni a következő barlanghoz, ami már nem szentélyként működik, viszont itt gyönyörű cseppkövek vannak. Rögtön egy látszólag hatástalan tábla fogad: ne firkálj a falra!




Csúszós lépcsőkön lehet felkapaszkodni a barlang végéig. Csodálatos látvány! Egyik mélyedésen keresztül áramlik a fény...




Visszatérve az első barlangba, érdekes felfedezést teszek. Írtuk már, hogy itt mezítláb kell belépni az otthonokba, templomokba. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy lábuk ne irányuljon senki felé, ha leülnek. Szóval nem gondolom, hogy itt arról lenne szó, hogy kicsi lett a vitrin :)



Nincsenek megjegyzések: