2010. márc. 17.

A közlekedésről...

Magyarországgal ellentétben itt baloldali közlekedés van. De nem ez a meglepő, hanem a thai-ok által képviselt közlekedési morál. Látszólag udvariatlanok, tolakodnak, mintha az előbb az utcán még hajlongó és mosolygó emberünket kicserélték volna, amint kocsiba ül. Az önkéntes elsőbbségadás fogalmát nem ismerik. A reflektorfény használata egy közeledő jármű esetében azt jelenti, vigyázz, jövök, és nem állok meg, történjék bármi. Csak kapkodtam a fejem, ahogy jobbról-balról előzgetnek záróvonal vagy leállósáv ellenére. Szívbaj nélkül közlekednek az út rossz oldalán. Sokszor látni,hogy 3 autó is megy egymás mellett a kétsávos úton. Mindez megspékelve a mindenhol es mindenkor jelenlévő motorosokkal :) Egyedül, kettesben vagy akár 3-4 tagú család is egyensúlyoz egy kis robogón.


Szimplán vagy oldalkocsival úgy cikáznak a kocsik között, mint a mérgezett egerek. Asszonyok egyik kezükkel a kormányt, másikkal a 1,5-2 éves forma kisgyereküket szorítva lavíroznak a sűrű forgalomban. Szóval elég kiakasztó a látvány! Több, mint egymillióan élnek ezen a balatonnyi méretű szigeten, és mind siet valahová.


És most jön a csavar! Figyelnek egymásra! Nem dudálnak, nem anyáznak, ha valaki nem indul el a zöldnél vagy szerencsétlenkedik kikanyarodáskor!

Először furcsa volt, de mostmár élvezem a vezetést. Csak rá kellett jönnöm, hogyan viselkednek az autósok és motorosok, és követni a példájukat. Simán átmehetsz a piroson, ha jobbról nem kanyarodik senki (de komolyan: tábla engedélyezi!), előzhetsz balról, záróvonalon, stb. A szembeforgalmat még nem próbáltam :)

Az utak egyébként jó minőségűek, nincsenek kátyúk. A hegyekben elég kanyargós, nem árt vigyázni :)

Nincsenek megjegyzések: